USMF „Nicolae Testemiţanu” – solidară Campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței de gen”
- vizualizări: 109
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a alăturat inițiativei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței de gen” și campaniei naționale „Mă vezi? Cere ajutor pentru mine”, organizată de UN Women Moldova.
În acest context, pe data 2 decembrie, studenții din anul II de la Facultatea de Medicină nr. 1 au participat la o lecție publică, la care au fost abordate subiectul violenței pe bază de gen și celei sexuale. Lecția a fost ținută de către avocata Arina Țurcan-Donțu, reprezentantă a Centrului de Drept al Femeilor (CDF), care a pus accent pe necesitatea combaterii stereotipurilor ce contribuie la amploarea fenomenului violenței.
În aceeași zi a fost vernisată expoziția documentară cu genericul „Nu dați vina pe haine!”, unde sunt prezentate istoriile a 11 femei și fete din Republica Moldova – victime ale violenței. Istoriile sunt însoțite de o reconstrucție a hainelor, ce erau purtate de victime în momentul comiterii abuzului, și au ca scop sensibilizarea societății cu privire la acest subiect. Expoziția este organizată de CDF în parteneriat cu universitatea noastră și susținută financiar de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu Reprezentanța în Moldova.
La inaugurarea expoziției, Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoare executivă la CDF, a menționat că acțiunea vine să combată stereotipul din societate legat de faptul că femeile – victime ale violenței sexuale – ar fi vinovate de ceea ce li s-a întâmplat. „Începând cu anul 2018, această expoziție este prezentată în instituțiile statului și în universități. Cu regret, în luna aprilie 2024, la aceasta s-a adăugat încă un caz, al 11-lea la număr, fiind vorba despre Ana-Maria – o tânără însărcinată de 18 ani din Orhei, care a fost sechestrată și violată de către un fost polițist, apoi omorâtă cu cruzime – un caz tragic ce a șocat întreaga societate”, a declarat reprezentanta CDF, accentuând faptul că, din păcate, trăim într-o societate în care toleranța față de violența sexuală este foarte mare.
Datele recente ale studiului „Bărbații și egalitatea de gen în Republica Moldova” denotă că 33% dintre bărbați și 21% dintre femei consideră că o femeie ce a fost hărțuită sexual este vinovată personal de faptul că a ajuns în această situație. Totodată, 33% dintre bărbați și 17% dintre femei consideră că, în cazurile de viol, însăși femeia și-a dorit ca acest lucru să se întâmple, respectiv 36% dintre bărbați și 32% dintre femei consideră că dacă o femeie nu opune rezistență în timpul violului, atunci nu poate fi considerat viol.
În acest context, Angelina Zaporojan-Pîrgari a constatat că rolul sistemului de sănătate este esențial în a identifica și a raporta cazurile de violență și de a oferi femeilor acces la servicii de calitate și la asistența de care au nevoie, într-un mod centrat pe victimă, fără a le blama.
Potrivit prim-prorectorului Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică și management academic, USMF „Nicolae Testemițanu” are nu doar rolul de prevenire a violenței, dar și de promovare a asistenței medicale calificate pentru victime. „Cu suportul mai multor catedre a fost elaborat Protocolul clinic standardizat „Managementul clinic al cazurilor de viol”, în baza căruia au fost organizate ateliere de instruire pentru medici obstetricieni, medicii legiști și de familie, medici rezidenți și studenți”, a comunicat prorectorul. Ea a remarcat faptul că datoria fiecărui cadru medical este nu doar să prevină violența și să orienteze victima ce acțiuni să întreprindă, dar și să acorde asistență medicală calificată. „Datele statistice relevă faptul că victimele sunt blamate de societate și au frustrări psihologice că nu s-au aflat la locul și la timpul potrivit. Nu haina este cauza principală a violului, cauzele sunt în capul violatorului”, a accentuat profesorul Olga Cernețchi.
La rândul său, Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiecte la PNUD Moldova, a menționat că, din 2005 și până în prezent, legislația în domeniu s-a îmbunătățit semnificativ și au fost instituite multe servicii, deși se fac eforturi foarte mari pentru a schimba situația, fenomenul violenței rămâne a fi pregnant și îngrijorător pentru Republica Moldova și are valențe foarte mari. „Nu doar cadrul legal și prezența serviciilor e importantă, ci atitudinea fiecăruia contează. Trebuie să ne implicăm în demolarea miturilor și în educația generațiilor, astfel vom contribui și mai mult la diminuarea acestui fenomen îngrozitor, nu doar pentru persoană și familie, ci și pentru societate în ansamblu”, a adăugat reprezentantul PNUD.
Potrivit conferențiarului universitar Andrei Pădure, șef al Catedrei de medicină legală a USMF „Nicolae Testemițanu”, „medicii trebuie să cunoască cauzele și consecințele acestui fenomen pentru persoanele abuzate și pentru descendenții acestora, dar și pentru societate, recunoașterea și documentarea leziunilor victimelor, raportarea și referirea acestora către serviciile specializate și către autorități”.
Din acest considerent, începând cu anul de studii 2019-2020, la USMF „Nicolae Testemițanu” a fost introdus un nou curs opțional – „Violența în familie și în bază de gen”, destinat pentru studenți și pentru medicii clinicieni. Cursul a fost elaborat de membrii Catedrei de medicină legală și are scopul de a sensibiliza studenții – viitorii medici – despre rolul pe care îl au în prevenirea și combaterea acestui fenomen și a oferi un răspuns pe măsura așteptărilor victimelor și concentrat pe nevoile acestora.
O altă expoziție, lansată în aceeași zi, reprezintă una dintre cele 16 manechine ale campaniei „Mă vezi? Cere ajutor pentru mine”, prin intermediul cărora organizatorii urmăresc sensibilizarea publicului și stimularea la acțiuni concrete. Siluetele realiste ale 16 femei afectate de violență, create de artista Victoria Peev, și istoriile lor au devenit o voce pentru femeile care suferă în tăcere, contribuind la creșterea gradului de conștientizare și la mobilizarea comunității pentru schimbare.
Doritorii pot vizita expozițiile până pe data de 6 decembrie 2024, în holul Blocului didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).
Centrul de Drept al Femeilor oferă asistență psihologică și juridică, informații privind drepturile, reprezentanță în instanțele de judecată și asistență socială și economică victimelor violenței în familie și în bază de gen. Anual, în Moldova, peste 20 de femei își pierd viața din cauza violenței.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii